Banka Çalışanlarının Elektronik Bankacılık Uygulamalarında Karşılaştığı Sorunlar: KKTC Banka Çalışanları Örneği
DOI:
https://doi.org/10.35365/eass.24.1.03Anahtar Kelimeler:
Bankacılık, Elektronik Bankacılık, E-TicaretÖzet
Bu çalışmanın amacı KKTC'de banka çalışanlarının elektronik bankacılık uygulamalarında karşılaştıkları sorunları tespit etmektir. Araştırma anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiş olup örneklemini 248 banka çalışanı oluşturmaktadır. Kullanılan ölçek Kılıç (2015) tarafından Keklikoğlu'nun (2010) çalışmasından esinlenerek oluşturulmuş ve veriler SPSS 28 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada banka çalışanlarının E-ticaret ödeme araçlarına ve dış kaynak kullanımına ilişkin algıları ile bankaların karşılaştığı sorunlar arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre banka çalışanlarının çoğunluğu dış kaynak kullanımının artmasının E-ticaret ödeme araçlarında tercih edilen banka olma potansiyelini artıracağına inanıyor. Ancak dış kaynak kullanımı ile itibarı etkileyen dolandırıcılık arasındaki ilişki konusunda düşük düzeyde bir fikir birliği var. Demografik değişkenler ile bankaların karşılaştığı sorunlar arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç olarak, banka çalışanlarının E-ticaret ve dış kaynak kullanımı algıları arasında farklılıklar bulunsa da demografik faktörlerin bu algılar üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Bu bulgular, bankaların stratejik kararlarını ve operasyonel uygulamalarını daha iyi anlamak ve geliştirmek için önemli bir bilgi kaynağı olarak değerlendirilebilir.
Referanslar
Akkılıç, M. E. (2005). Teknolojik Gelişmelerin Bankalarin Dağitim Kanallarinin Yapisi Üzerine Etkileri, Daum Dergisi, 3(2),110-114.
Al-Moussawi, I. A. (2014). The Legal System Of Electronic Money, Babylon University Journal, 22(2).
Bakkal, M. ve Aksüt, U. (2011). Türk Bankacilik Sisteminde Elektronik Bankacilik Uygulamaları, İstanbul: Hiperlink Yayınları.
Kadir, A. (2011). Impacts Of Service Quality On Customer Satisfaction: Study Of Online Banking And Atm Services In Malaysia, International Journal of Trade, Economics and Finance, 2(1), 1.
Kahneh, H. (2017). The Role Of Quality Of Banking Services In Development In Commercial Banks Management, Case Study Of The Popular Loan Cezayir, Yüksek Lisans Tezi, Abu Bakr Belkaid University, İdari, İktisadi, Ticari ve Yönetim Bilimleri Fakültesi.
Kaya, F., & Arslan, T. R. (2016). Internet Bankaciliğinda Müşterilerin Banka Tercihlerine Etki Eden Faktörler: Bolu İlinde Kamu Çalişanlari Üzerine Bir Araştırma. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 8(15), 423-449.
Kaya, Y. T. (2001). Türk Bankacilik Sektöründe Camels Analizi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, MSPD Çalışma Raporları, 6, 1-20.
Kılıç, H. (2015). Elektronik Bankacilik Uygulamalarinda Banka Çalişanlarinin Karşilaştiklari Sorunlar: Şanliurfa Banka Çalişanlari Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Özdemir, Z. (2010). Bilanço Yapısi İtibariyle Türk Bankacılık Sistemi. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 12(4), 867-899.
Özkan, T., & İpekten, O. B. (2017). Internet Bankacılığı Kullanımını Etkileyen Faktörler: Atatürk Üniversitesi Personeli Üzerine Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21 (2), 647-666.
Pala, E. & Kartal, B. (2010). Banka Müşterilerinin İnternet Bankacılığı İle İlgili Tutumlarına Yönelik Bir Pilot Araştırma, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 17(2), 43-61.
Sattar, K. M. (2017). Bankacilik Hizmetlerinin Kalitesinden Müşteri Memnuniyetinin Derecesinin Ölçülmesi. Bazı Mısır ticari Bankaları Üzerinde Uygulamalı Bir Çalışma. Bilimsel Ticaret ve Finans Dergisi, 37(4), 417.
Souad A. & Matawa, F. (2020). Bankacılık Hizmetlerinin Kalitesinin ve Müşteri Memnuniyeti Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi: Nalut'ta Kuzey Afrika Bankası Üzerine Analitik Bir Çalışma. Kuzey Afrika.
Sümer, G. (2016). Türk Bankacılık Sektörünün Tarihsel Gelişimi ve AB Bankacılık Sektörü ile Karşılaştırılması. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(2), 485-508.
Ulusoy, A., & Özbilge, G. (2023). Türkiye’de Bankacılık Sektörü Performansının Finansal Gelişmişlik Üzerine Etkileri. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 12(3), s.s.1685-1709.
Vural, E. (2019). Bankacılık Sektöründe İnternet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık Uygulamalarının Finansal Hizmet Kalitesisinin Değerlendirilmesi: Bankacılıkta Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Yıldız, Ç. Ç. (2017). Yeni Teknolojilerin Bankacılık Sektörüne Olan Sosyoekonomik Etkileri: Türkiye Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 azmiye yınal, Bengü Kayıarslan
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.